Det er lenge siden «alle og enhver» kunne utføre alt mulig av renholdsoppdrag. Problemet i dag er ofte ikke å få tak i arbeidskraft, men kompetent arbeidskraft.
Ill.foto: Colourbox
Tenk nytt og tiltrekk deg nye kolleger
Både private og offentlige virksomheter sliter med å få tak i kompetent arbeidskraft. Mange setter rekruttering høyt på dagsordenen, men jobber de riktig?
I en artikkel i bladet Cleanlink vil Matt Morrison fra maskinprodusenten Kaivac nødig omtale problematikken som knapphet på arbeidskraft.
66 prosent av dem som er arbeidsledige, vurderer seriøst å bytte yrke
– Jeg vil heller kalle det en revurdering av arbeidslivet. Mange mennesker revurderer stadig det de jobber med, og det gjelder ikke minst i renholdsbransjen, mener han.
Tankene er i tråd med den amerikanske tenketanken Pew Research Center, som tidligere i år publiserte en studie som viste at 66 prosent av dem som er arbeidsledige, seriøst vurderer å bytte yrke. Altså ikke jobb, men yrke.
Morrison mener at renholdsbransjen sliter enda mer med rekruttering enn andre næringer, og peker på flere årsaker:
- Covid-19 har ført til at flere vegrer seg mot å rengjøre
- Lønningene er ofte for lave til å tiltrekke seg arbeidskraft
- Det finnes fortsatt en negativt stigma rundt det å jobbe som renholder
- Mange tenker at det finnes ingen fremtid innenfor renhold
- Noen tidligere renholdsansatte ønsker heller å jobbe i enkeltmannsforetak, fordi det gir økt fleksibilitet
- Næringen oppfattes som «lavteknologi» av yngre arbeidere
Les også: 1 av 3 ser ikke muligheten for faglig utvikling (Pluss-artikkel)
Matt Morrison skulle nok ønske at han hadde en tryllestav som kunne endre allmennhetens oppfatning av det å rengjøre, men i den virkelige verden er det næringen selv som må jobbe annerledes.
– Hvis arbeidstakere revurderer arbeidslivet, må også virksomhetene foreta noen revurderinger, sier han.
Myten om at alle kan gjøre rent
Har du ambisjoner for virksomhet, skal du utdanne dine medarbeidere. Og sørg for å ha en interessant stilling stående klar når de er ferdige med utdannelsen.
Les Pluss-artikkelen her
Han foreslår følgende tiltak:
- Revurdere lønninger
- Endre oppfatningen av renhold ved å anerkjenne yrkets betydning. Her har vi selvsagt fått «hjelp» av pandemien, som gjør at renholdere betraktes som nødvendige ansatte som bidrar til å holde folk sunne
- Få fram at næringen beveger seg mot høyteknologi
- Gjør opplæringen mer profesjonell ved å ta i bruk elektroniske veiledninger og ny teknologi som også bruke opplæringsvideoer
Det siste punktet er særlig viktig, ifølge Matt Morrison;
– Ansatte som har fått god opplæring føler seg myndiggjort og verdsatt. Når dette er på plass, ser de en fremtid for seg selv, for renholdsfaget og næringen.
Kilde: Reassessing Cleaning Jobs To Attract New Workers
Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profesjonelle renholdsbransjen.
For deg som ønsker en aktiv deltakelse innen ditt fag og i din bransje og å holde deg oppdatert, er fagbladet Renholdsnytt et uvurderlig tidsskrift.
Bestill abonnement
Last ned bladet
Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.
Her kan du melde deg på